29 червня 2018, 10:40, ЗЗР

ФАО запускає масштабну програму боротьби з кукурудзяною совкою

У ФАО повідомляють, що у подальшому існує загроза поширення шкідника у Північну Африку, Південну Європу та на Близький Схід.

«Навала кукурудзяної совки може залишити голодними 300 млн чоловік в Африці на південь від Сахари, вона вже заразила посіви кукурудзи і сорго в 44 країнах, загальна площа яких складає більше 22 млн кв. км.», — зазначив Букар Тіджані, Заступник Генерального директора, Регіональний представник ФАО в Африці.

Цей шкідник вперше з'явився на африканському континенті в 2016 році, відбулося це в Західній Африці. На сьогоднішній день він швидко поширився по всіх країнах континенту на південь від Сахари, в результаті чого лише 10 країн (в основному в Північній Африці) уникнули зараження шкідником.

13 шкідників на одну кукурудзу. Шукайте скоро на полях України
Читати по темі

Зазначається, що якщо за умов поширення шкідника річний врожай кукурудзи знизиться на 20%, африканські фермери недоотримають 16 млн тонн врожаю на загальну суму близько 5 млрд доларів.

У жовтні 2017 року ФАО запустила п'ятирічну програму з бюджетом в 87 млн. доларів, покликану допомогти фермерам і країнам вжити ефективних заходів щодо ліквідації та контролю шкідника. На сьогоднішній день ФАО потрібно ще 75 млн. доларів на розширення існуючої програми. Відповідні заходи реагування ФАО підтримують Бельгія, Ірландія, Японія і Сполучені Штати Америки.

За підтримки ФАО в Африці уже запущено понад 30 проектів спрямованих на боротьбу з кукурудзяною совкою. Сюди входять програми навчання для 20 тис. фермерів, які покликані ознайомити місцевих сільгоспвиробників, як швидко та ефективно побороти шкідника шляхом застосування механічних та хімічних заходів контролю.