28 червня 2018, 15:35, Урожай

При врожайності 5 т/г вирощувати пшеницю нерентабельно — думка

Побувати у господарстві «Україна-Агро-2С» та поспілкуватись з його власником нам вдалось під час АгроЕкспедиції Пшениця 2018.

АгроЕкспедиція Пшениця 2018. День 4. Хмельницька область: Україна-Агро-2С і АВС-Агро
Читати по темі

З сільськогосподарських культур у господарстві вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, ячмінь, кукурудзу, сою, соняшник. За попередній рік середня врожайність ярого ячменю склала 8,4 т/га, кукурудзи — 10 т/га при вологості 20%, ріпаку — 4 т/га, сої —2,7-2,8 т/га, гороху — 6 т/га. Врожайність озимої пшениці у 2017 р. у середньому склала 9,3 т/га, а рекорд досяг 10,7 т.

За словами аграрія, важливим елементом ведення господарства є щоденний моніторинг полів та швидке реагування при зміні обставин. Наприклад, у цьому році при різкому потеплінні навесні та відсутності достатньої вологи, було вирішено відмінити внесення регуляторів росту.

«Стан пшениці по регіону різний. На деяких полях краще, на деяких — гірше. У цьому році дуже велику роль відіграла культура вирощування: якщо господарство правильно обрало технологію вирощування, то бачимо, що пшениця у дуже гарному стані і може претендувати на 10 т/га. Тому що культура не зазнала гострої потреби у вологі і зараз знаходиться у відмінному стані», — зазначає Віталій Ванчуляк, представник компанії кампанії «Август-Україна».

Площа під озимою пшеницею на полях «Україна-Агро-2С» цьогоріч склала 700 га. Усі заплановані агротехнічні заходи проведені, тому, не дивлячись на складні погодні умови поточного року, очікують врожайність не гірше за 2017 рік. У планах господарства на наступний сезон наростити площі під озимою пшеницею до 1 тис. га.