28 червня 2018, 13:35, Урожай

Цьогоріч Харківщина залишиться без рекордних врожаїв зерна

Про терміни і особливості проведення жнив у області розповів Марк Беккер, заступник голови Харківської ОДА.

За його інформацією, загалом у регіоні планують зібрати ранні зернові і зернобобові культури на площі майже 737 тис. га. Пшеницю будуть збирати на площі понад 528 тис. га.

«Наш регіон традиційно займає провідні позиції зі збирання зернових. У минулому році ми посіли друге місце. Ми отримали рекордний за всю історію Харківщини врожай озимої пшениці. У цьому році ми не плануємо отримати такий великий урожай, тому що були складні погодні умови. Але, тим не менш, ми знову плануємо залишатися в лідерах з прибирання пшениці», — зазначив посадовець.

За його словами, усім головам райдержадміністрацій доручено провести збирання зернових у стислі терміни. До жнив у деяких районах планується взятися 2 липня, масово до роботи візьмуться 7-10 липня. За сприятливих погодних умов, жнива планують завершити за 10-12 днів.

Прогнозується, що планована врожайність пшениці цьогоріч становитиме 3,6-4,0 т/га. Нагадаємо, у минулому році цей показник був на рівні 4,7 т/га.

«У першу чергу вплинули погодні умови. Ми виробляли посів практично в суху землю. Найголовніші для нашого регіону причини — це відсутність продуктивної вологи в ґрунті, високі температури навесні. При цьому кожна фаза розвитку рослин супроводжувалася несприятливими погодними умовами. Це призвело до того, що фази за своїм тимчасовим проміжком скорочувалися. І, швидше за все, зерно не набере ту масу, яку повинно було набрати. Це вплинуло на розрідженість посівів. І, безумовно, призведе до зменшення врожайності», — підсумував Марк Беккер.

Нагадаємо, аби дізнатись детальну інформацію про кількість зібраного зерна, відсоток виконаних робіт, врожайність окремої культури у вашому регіоні та загалом в Україні, користуйтесь інтерактивною картою «Урожай Онлайн 2018».