27 червня 2018, 15:38, ЗЗР

ЄС перегляне питання надання дозволу на застосування неонікотиноїдів у випадках надзвичайних ситуацій

Зокрема організація проаналізувала документацію кожної країни та перевірила аргументацію дозволу на застосування неонікотиноїдів в залежності від того, чи можна було знайти заміну у вигляді інших пестицидів або застосувати альтернативні варіанти захисту культур, пише news.agropages.com.

Зараз звітність, що містить докладні оцінки, передана в структури, яка керує ризиками в Європейській комісії. За результатами її висновків може з'явитися пропозиція глобальної заборони пестицидів цього типу.

Нагадаємо, у 2013 році Європейська комісія встановила обмеження на використання пестицидних продуктів, що містять активні речовини клотіанідін, тіаметоксам і імідаклоприд. Рішення обґрунтували тим, що речовини несуть небезпеку для бджіл.

У травні 2018 року, після схвалення державами-членами, Європейська комісія також обмежила використання неонікотиноїдів на основі нової оцінки ризику від ЕР5А. Однак, уряди держав-членів можуть скасувати обмеження і видавати надзвичайні дозволи в тих випадках, коли є докази того, що загроза від конкретних шкідників рослин не може бути усунута іншими способами. Кілька держав-членів неодноразово надавали такі дозволи своїм аграріям з 2013 року.

У 2017 році ЕР5А розробила методологію оцінки запитів на використання інсектицидів, коли існує серйозна небезпека для рослин. Згодом Європейська комісія звернулася до ЕР5А з проханням використовувати методологію оцінки для дозволу на некотіноїдніобробки, які видавали в 2017 році Болгарія, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Латвія, Литва і Румунія.