27 червня 2018, 11:42, ЗЗР

Експерти перевірили ефективність інсектицидної обробки соняшнику за допомогою дрона

Детальніше про результати виробувань дізнавайтесь з матеріалу Smart Field #5: обробка соняшнику за допомогою дрона — реально, чи ні?

«Ключова особливість цього апарату — високоточне пілотування по заданій траєкторії. Октокоптер Agras MG-1S — це вже друге покоління даної моделі з новим програмним забезпеченням, яке дозволяє мінімізувати роботу оператора», — зазначив Андрій Задерей, менеджер компанії Fly Technology.

За словами експерта, функція оператора зводиться до маркування ділянки (в систему вводяться GPS-координати), введення параметрів обприскування (висота польоту над культурою, швидкість польоту, швидкість подачі рідини і т.д.) та промиванні бака. Все інше відбувається в автоматичному режимі. Пілотові навіть не треба вручну садити дрон — «виконавши місію», він повернеться на місце зльоту самостійно.

На підготовку апарату йде близько півгодини. Перш ніж наповнити бак безпілотника, необхідно розрахувати концентрацію препаратів. Фахівці ALFA Smart Agro розрахували, що на 10 л води беруть 150 мл інсектициду і 120 мл ПАР. Такий об’єм суміші призначений на поле площею 0,8 га.

За 7 хвилин інсектицидом була оброблена площа 0,4 га. На це пішло трохи більше 30% заряду акумулятора. Агрономи ALFA Smart Agro перевірили вологочутливий папір, який був закріплений на стеблах соняшнику для перевірки розміру крапель на різній висоті.

«У зв'язку з завихреннями повітря створюється ефект вертольота. Потоки повітря «розбивають» робочий розчин в дуже дрібну краплю і вдавлюють в землю. Ми бачимо, що препарат в більшій кількості потрапляє на нижню частину рослини, а на верхню — менше. Оскільки Разіт® є контактно-системним препаратом, то в даному випадку висота розпилення не має значення. Цей інсектицид практично миттєво проникає в систему рослини і піднімається від низу до верху до кошику. Але якби йшлося про контактну препараті, то, звичайно, фактор висоти був би ключовим», — коментує Валерій Литвиненко, продакт-менеджер ALFA Smart Agro.

Відзначимо, що Разіт® — нова розробка ALFA Smart Agro. Це інноваційний препарат контактно-системної дії, до складу якого входять імідаклоприд, ацетаміприд і альфа-циперметрин. Унікальна формула забезпечує швидке вплив на шкідників і довгий період захисту.

«Обробка за допомогою дронів — технологія, яка підходить для садів, ягідників. Або ж для невеликих площ, як в нашому випадку. Вона розвивається, і її потрібно вивчати», — підсумував Валерій Литвиненко.