27 червня 2018, 09:35, Насіння

Вітчизняний експорт насіння існує лише за рахунок гібридної кукурудзи — експерт

Про це повідомив Олександр Захарчук, д.е.н., завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За його словами, за січень-квітень 2018 року — період найбільш активних закупівель цього виду агропродукції — обсяги зарубіжних поставок українського насіння зернових та олійних культур були вдвічі менше минулорічних показників за відповідний період.

У структурі українського експорту насіння традиційно домінує кукурудза, зазначив науковець. Обсяги поставок цього виду продукції на зарубіжні ринки за чотири місяці 2018 року у вартісному вимірі становили 7,9 млн доларів. Окрім цього, було експортовано 93 т насіння гречки, лише 7 тонн насіннєвої пшениці та 18 тонн ячменю.

Експерт наголосив, що наразі на зовнішніх ринках до українського насіння зберігається цінова дискримінація.

«Вітчизняна кукурудза йде на експорт за 2,06 тис. доларів за 1 тонну, а імпортна закуповується по вдвічі вищій ціні у 4,23 тис. доларів. Пшеницю ми продаємо у 3,1 разу дешевше, ніж купуємо, а ячмінь — утричі дешевше», — наголосив Олександр Захарчук.

На його думку, реалізації експортного потенціалу вітчизняного насіннєвого матеріалу заважає ціла низка чинників. Серед них, по-перше, невизнання українських фітосанітарних сертифікатів, яке посилюється неповним приєднанням України до Схем сортової сертифікації Організації економічного співробітництва та розвитку. По-друге, відносно невисока якість українського насіння порівняно з насіннєвим матеріалом країн ЄС та США.