26 червня 2018, 17:00, Урожай

На гумусі каліфорнійських черв'яків садівник з Львівщини вирощує органічну малину

Професійним садівництвом Зиновій Шалай займається вже десятий рік поспіль, пише znaj.ua.

«Спочатку придбав 300 саджанців сортів: Маллінг Сидлінг, Вельяметта та Поляна. Засадив малиною 50 соток власного городу. Плодоносити малина почала вже наступного року», — розповідає садівник.

За словами Зиновія Шалая, весь секрет полягає у правильно підібраних сортах ягоди.

Аби покращити врожай та менше затрачати коштів, чоловік перечитав купу літератури. Відкрив для себе метод збереження вологи у ґрунті. При цьому, аби забезпечити плантацію необхідною кількістю добрив розводить спеціальних каліфорнійських черв'яків — вони переробляють біовідходи на гумус.

«У нас ці черв'яки ще малопопулярні, не кожен господар про них знає, проте вони надзвичайно корисні для рослин. А хімікатів не застосовую узагалі. Тільки все органічне. По кілька разів на сезон малину окроплюю сумішшю. Котру готую за власним рецептом — перегній, бур'яни та попіл настоюю з протигрибковим препаратом триходерміном на воді. Решта все роблять каліфорнійські черв'яки», — розповідає львівський садівник.

Окрім малини, господарство Зиновія Шалая займається вирощуванням смородини, ліщини та ягід Годжі. При цьому, з однієї сотки малинової плантації збирає у середньому по 120 кілограмів ягід за сезон.