26 червня 2018, 10:35, Урожай

Погодні умови останньої декади ускладнили завершення вегетації ранніх зернових

Середньодобова температура повітря протягом другої декади була на 1,1-8,0°С вище норми і становила 17-27°С. Максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 27-34°С, поверхня ґрунту в цей час нагрівалася до 52-62°С, а мінімальна — знижувалася до 12-20°С, на поверхні ґрунту (на півночі) — до 1°С, пише ukragroconsult.com.

При цьому, опади у вигляді дощу пройшли майже на всій території країни. Місцями вони носили зливовий характер з грозами і блискавками, але були короткочасними і незначними. Разом з тим, на частині посівів озимої пшениці там, де травневі опади були близькі до багаторічної норми або перевищували її, ці дощі спричинили вилягання посівів.

Подібна ситуація у подальшому може викликати ускладнення при збиранні урожаю і призвести до зниження врожайності та погіршення якості зерна.

Зазначається, що вологозапаси в ґрунті за вказаний період знаходились на дуже низькому рівні, місцями були відсутні взагалі.

Такі погодні умови пришвидшили дозрівання ранніх зернових на Півдні, що у свою чергу вплинуло на строки початку жнив.

За результатами обстеження посівів озимих зернових культур встановлено, що станом на 21 червня в переважній більшості вони перебувають в хорошому і задовільному стані.

Посіви кукурудзи також перебувають в хорошому стані. Підвищені температури повітря і періодичне випадання опадів сприяють інтенсифікації процесів росту і розвитку рослин.