26 червня 2018, 08:35, ЗЗР

На Міжнародних днях поля UKRAVIT представила нові багатофункціональні добрива

Однією з останніх розробок «Інституту здоров'я рослин» стало унікальне добриво, яке відповідає європейським стандартам — Авангард Кремній Біо марки А і Авангард Кремній Біо марки Б. Відрізняються вони тим, що останнє має у своєму складі більше кремнію, проте менше калію. В марці А — навпаки.

«Дане добриво в умовах посухи і засолення знімає з культури стрес і дає їй можливість рослинам розвиватися в умовах посухи і засолення ґрунту, забезпечуючи нормальні ростові і продукційні процеси. Авангард Кремній поліпшує процеси фотосинтезу, обміну речовин, покращує засвоєння кальцію, магнію, азоту, фосфору», — зазначив Сергій Адаменко, кандидат с/г наук, начальник відділу розвитку продуктів і сервісів мікродобрив.

До того ж, нові багатофункціональні добрива забезпечують різні ефекти. Один з них — тепловий. При надмірній сонячної інсоляції (радіації) інноваційна розробка допомагає зменшити температуру рослин на 4-5С. Крім цього, препарат забезпечує захисний ефект проти шкідників та хвороб.

Такі добрива, за словами фахівця, можна використовувати з рядом сумішей. До них доцільно додавати біологічно активні компоненти: гумінові кислоти, фульвокислоти, водорості, хелат-агенти, які краще стабілізують добрива в розчині.

Фахівці UKRAVIT розповіли і про новинку призначену для обробки насіння капсульваним добривом.

«Завдяки тому, що кремній подрібнюється до 80-120 мікрон, утворюється порошок, який ніби обволікає мінеральним живленням, і володіє властивостями адгезії, тобто прилипання до насіння», — повідомив Сергій Адаменко.

Це поліпшує ефект від протруйника — препарат засвоюється на 15-20% краще, що сприяє росту кореневої  системи, забезпечує дружні сходи та стійкість до хвороб. У планах виробників — забезпечити насіннєві заводи цим унікальним добривом. Як зауважив кандидат сільськогосподарських наук, урожай формується в перші 48-50 годин. Якщо в цей часовий проміжок культура отримала все, що необхідно, і у неї немає гормонального збою, тоді можна говорити про те, що вона дасть хороший потенціал продуктивності сорту або генотипу.

І третьою новинкою від UKRAVIT став органічний підкислювач-кондиціонер води, який дозволяє використовувати воду високої жорсткості (5-8 гр солей в 1 л) з добривами та ЗЗР.

Сьогодні відкритими і пріоритетними для компанії UKRAVIT є питання забезпечення потреб культури в стимуляторах росту, антистрессантах, мікро- і макроелементах. Дослідники працюють над біологізацією добрив, тобто намагаються ввести в їх склад біологічно активні речовини і елементи, що поліпшують стійкість культур до різного роду стресів.