20 червня 2018, 15:38, Світ

У Канаді виявлено генно-модифіковану пшеницю

У ході перевірки з’ясувалось, що після збирання врожаю пшениці, поля одного з місцевих фермерських господарств оброблялись Раундапом. В результаті — частина рослин не загинуло від дії гербіциду, що викликало здивування та змусило фахівців почати вивчати «диво-пшеницю», пише kvedomosti.ru.

Зазначається, що влада Альбеди ще в минулому році інформувала Оттаву про дивні зразки пшениці, фахівці розпочали пошуки.

«Уже в квітні нинішнього року американська Monsanto визнала, що мова йде про ГМ-пшеницю, яка вирощувалася на дослідних полях ще в 90-х і 2000-х роках на території США і Канади. В Альберті ізольовані дослідні поля знаходились на відстані 300 км від того місця, де через багато років і проросли рослини», — йдеться у повідомленні.

Агентство з перевірки продовольства Канади запевнило, що більше зразків ГМ-пшениці не виявлено і ніякого ризику для населення немає.

Про інцидент було оголошено 14 червня 2018 року і вже на наступний день Японія, а потім і Південна Корея заявили про припинення закупівель канадської пшениці.

У свою чергу Канада заявила, що експорт ретельно контролювали. Агентство також розробило методику визначення цієї самої ГМ-пшениці і готове надати її торговим партнерам, якщо у них з'явиться таке бажання. Крім того, район, де була виявлена ​​незрозуміла пшениця, буде взято під нагляд.

За словами представників канадської сторони, випробування ГМ-пшениці проводились не лише на території Канади, але й у Великобританії, США і в Австралії.

У даному випадку, в штаті Альберта були виявлені рослини ГМ-пшениці MON71200.

Разом з цим, з огляду на відстань до місця події і тривалість у часі, фахівці досі не розуміють, як таке могло трапитись.