16 червня 2018, 12:00, Урожай

Ожинова плантація окупається вже на третій рік вирощування ягоди — експерт

Такими розрахунками на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) поділився Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, пише agroday.com.ua.

За його оцінками, нині площа насаджень ожини в Україні невелика і сумарно складає 100-120 га.

«Ожина цікава тим, що це дуже продуктивна культура. Її врожайність сягає від 20 до 40 т/га при правильній агротехніці та підборі сортів. Причому культура скороплідна — після висадки на другий рік можна отримати врожай», — зазначає науковець.

Окрім того, за його словами, на вітчизняному ринку є широкий вибір сортів — як за формою ягоди, так і термінами достигання. Фактично ожина плодоносить з другої половини червня і до перших приморозків (ремонтантні сорти).

Проте ожина має й деякі недоліки. Зокрема, це істотні витрати на закладку плантації. Виростити ягоду без шпалери проблематично, тому доведеться на неї добре витратитися.

У багатьох сортів ожини досить високі вимоги до післязбирального догляду. Також важливо зібрати ожину у правильній фазі стиглості — середній між технічною та споживчою, аби ягода і мала смак, і була транспортабельною.

«Оптимально садити сформовані двохрічні саджанці. Висаджувати краще навесні, відводячи 3-3,5 метри на міжряддя. Відстань між рослинами має складати 1,5-2 метри. Окрім шпалери, треба подбати про мульчування та краплинне зрошення. Таку плантацію при гарному догляді можна експлуатувати років 15», — зазначає Ярещенко.

Серед сортів фахівець рекомендує приглянутись до Карака Блек, Чачанска бестрна, Натчез, Оушіто, Тріпл Кроун та Heaven Can Wait.

Збирати ожину доведеться вручну. Але це прибуткова ніша, культуру знають і її готові купувати, розповідає науковець.

«Маючи чималі плантації, її реально продавати на експорт. В Україні уже є експортні запити на цю ягоду. При цьому найближчі наші сусіди вирощують ожини небагато, тому глобальна конкуренція — невелика. Внутрішній ринок дещо обмежений, але цей ринок є. Ягоду готовий купувати рітейл та в невеликих обсягах переробники», — підсумував Олександр Ярещенко.

Нагадаємо, за розрахунками аналітичної компанії Pro-Consulting, рентабельність вирощування ожини перевищує 400%.