15 червня 2018, 18:15, ЗЗР

В Україні залишаються заблокованими близько 95% інноваційних ЗЗР

Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат України Микола Кучер, передає AgroPolit.com.

Кучер зазначає, що на теперішній час більше 68% препаратів ЗЗР, що ввозяться на територію України, виробляються у Європі та Америці. Вони високої якості та їх ввезення контролюється відповідно до законодавства та встановлених норм. Не секрет, що великим гравцем на ринку ЗЗР є Китай, а ще Ізраїль та Білорусь.

«Тому і в Україні досить значну частину ринку займають пост патентні та генеричні препарати в основному китайського виробника. Хочу зазначити, що засоби захисту рослин — це не тільки діюча речовина, а й інші складові препарату — емульгатори, прилипачі, розчинники, речовини які роблять гербіцид якісним», — зазначає нардеп.

За словами Кучера, виробники ЗЗР, зазвичай, виготовляють велику кількість різних препаратів на одному заводі, призначених для використання у різних країнах. Наприклад, швейцарський виробник може виготовляти гербіцид для обробки рису у тому ж самому Китаї, який не вирощують у Німеччині. І тому через відсутність у країні виробництва препарату певних шкідників, хвороб або самої культури, реєстрація в країні виробництва компаніями не проводиться через фактичну не можливість польових досліджень.

Також яскравим прикладом є препарати для обробки дводольних бур’янів, які широко розповсюджені в Україні, і яких мало в ЄС. Або засоби захисту соняшнику, який є однією з пріоритетних сільгоспкультур в Україні, та майже не присутній в багатьох країнах ЄС. У таких випадках державна реєстрація препарату в країні виробництва може виявитися недоцільною і не проводитись.

«Заборонивши зараз ввезення незареєстрованих ЗЗР, ми відкриємо дорогу генеричним препаратам, у яких інший ступень захисту — нижчий, нерідко вони мало ефективні. За оцінками представників Агрохімічного комітету Європейської бізнес асоціації, які представляють біля 90% ринку оригінальних ЗЗР, заблокованими залишаються близько 95% інноваційних препаратів, які за ступеню безпеки для навколишнього середовища значно безпечніші. Сьогодні нам хочуть доказати, що генеричні препарати краще оригіналів», — додає Микола Кучер.