15 червня 2018, 14:05, Урожай

Місцями колорадським жуком уражено до 100% посівів картоплі

За результатами проведених обстежень встановлено, що на картоплі, томатах, баклажанах триває розвиток колорадського жука. Шкідником заселено до 100% обстежених площ картоплі, чисельність личинок різних віків становить 8-25 особин на рослину, загалом заселено та пошкоджено до 50% рослин.

Кукурудзу пошкоджують дротяники, личинки хрущів, хлібні блішки, злакові мухи, попелиці, осередково жуки піщаного мідяка, якими в допороговій чисельності пошкоджено 2-8% рослин.

«Повсюди у Степу та Лісостепу відбувається літ стеблового (кукурудзяного) метелика, інтенсивністю 1-6 екз. на світлопастку за ніч. В Одеській, Херсонській областях відмічається пошкодження 1-2% рослин кукурудзи. Для обмеження чисельності фітофага слід провести випуск трихограми на початку та під час масового відкладання яєць», — радять фахівці.

На плантаціях цукрових буряків триває живлення звичайного та сірого бурякових довгоносиків, де ними пошкоджено 3-15% рослин (Київська обл.) за щільності 0,2-2 екз. на кв.м. Рослини заселяють бурякові листкова попелиця, мінуючі мухи, щитоноски.

«На ярому ріпаку шкодять хрестоцвіті блішки, ріпаковий квіткоїд та інші шкідники. Посіви соняшнику заселяє геліхризова попелиця. У степових областях 2-15% рослин пошкодили сірий південний довгоносик та піщаний мідляк. Також рослинам культури шкодять дротяники, гусениці листогризучих та підгризаючих совок. В Степу та Лісостепу на рослинах розвивається пероноспороз, фомоз та альтернаріозом уражено до 6% рослин», — свідчать дані аналізу стану посівів.

Окрім цього, скрізь 1-12, макс. 27% гороху та сої пошкоджують бульбочкові довгоносики, горохова попелиця, трипси, осередково — совка гамма. 1-8, макс. до 20% рослин у Київській області гороху охоплено кореневими гнилями, аскохітозом, іржею, пероноспорозом. Повсюди  у сої 1-5, макс. 9% рослин сої хворіють на кореневу гниль, септоріоз та пероноспороз, у Львівській області виявлено початок ураження фомопсисом.