14 червня 2018, 11:35, ЗЗР

Аграріям радять уникати обприскування посівів під час інверсії температур

Згідно даних Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (США), інверсії температури зазвичай утворюються, коли повітря поблизу ґрунту остигає вночі. Відсутність вітру, ясне небо та довгі ночі лише збільшують ймовірність виникнення таких явищ, пише agriculture.com.

В результаті — гази, захоплені поблизу поверхні землі, не можуть змішуватися з більш теплим повітрям вище і розсіюватися природним чином. Відбувається їх дрейф. Часто, внесені за таких умов препарати можуть переміщатися на сусідні поля, спричиняючи небажані наслідки.

Традиційним показником інверсії, є туман, проте у районах з низькою вологістю контрольний шар туману може не утворюватися, тому ви не отримаєте ніякого візуального сигналу про це явище. Температурні інверсії найбільш вірогідні коли швидкість вітру менше 5 км/годину, або якщо температура знаходиться в межах 5°С від нічного мінімуму.

За словами фахівців, у разі, якщо ви спостерігаєте подібні явища, проводити обприскування не варто. Частинки гербіциду можуть не потрапити на поверхню бур'янів, окрім того існує ризик завдати шкоди рослинам, розташованим на сусідніх полях та у садах.