14 червня 2018, 10:36, ЗЗР

У двох областях зафіксовано масову гибель бджіл

Лише на Сумщині, постраждало близько півсотні пасічників, при цьому загальна кількість загиблих бджолосімей тут налічує понад 1,5 тис, повідомляє ntn.ua.

Найбільше пасічників обурює те, що фермери не попереджають їх, що збираються обробляти поля.

Про масову гибель бджіл у Золочівському та Богодухівському районах сусідньої Харківської області на сторінці Facebook повідомив один з власників пасіки — Юрій Павленко.

За його словами, медоносні комахи отруїлися отрутохімікатами, якими обробили поле гороху неподалік.

«Постраждали бджолярі сіл Писарівка, Малижине, Рясне, Велика Рогозянка, Цапівка, Сковородинівка і Друхів в радіусі 7-8 км від обробленого місцевою агрофірмою поля. Загинуло 80-90% бджіл», — повідомляє власник пасіки.

Чоловік також додав, що разом з бджолами загинули і інші запилювачі садів, городів, сільгоспкультур, через що урожай овочів, ягід, соняшнику і гречки цьогоріч може бути мізерним.

Постраждалі пасічники звернулися до поліції, скликали ветеринарну комісію та чиновників, відібрали зразки ґрунтів та рослин з найближчих полів і віддали померлих бджіл на експертизу.

Нагадаємо, масову гибель бджіл через обробки посівів пестицидами до цього було зафіксовано на території ВолинськоїІвано-ФранківськоїХмельницької та Запорізької областей.