12 червня 2018, 18:25, Україна

Грозовий фронт рухається Україною та завдає збитків аграріям

Сьогодні, 12 червня, в Ужгороді пройшла гроза з сильним дощем та градом, про яку перед обідом попереджали рятувальники. За інформацією місцевих жителів в окремих місцях град завдав серйозної шкоди сільськогосподарським угіддям, повідомляє segodnya.ua.

Нагадаємо, декілька днів тому у області уже вирувала негода. 10 червня у Мукачівському районі град розміром з вишню пошкодив урожай плодових культур.

Постраждали від стихії і жителі неподалік розташованої Чернівецької області. Напередодні на два райони області обрушився град і сильна гроза. Негода вирувала менше години, проте встигла завдати чималої шкоди врожаю овочевих та плодових культур.

Від червневих примх погоди Україна потерпає уже не перший тиждень. 4 червня негода панувала у Львові, очевидці повідомляють, подекуди крижини граду сягали розміру курячого яйця. Того ж дня дощ рясно лив у Хмельницькому, внаслідок сильного вітру постраждали гілля дерев.

У ДСНС попереджають, стихія вируватиме на території України щонайменше до кінця наступної доби.

«12-13 червня в західних, північних та центральних областях України грози, місцями град та шквали до 15-20 м/с», — застерігають рятувальники.

Про ризик негоди попереджають і у харківському Гідрометцентрі.

«13 червня в регіоні очікуються короткочасні дощі, вдень місцями сильні, а також грози. Температура вдень становитиме 22-27С. Вітер — південно-західний, 5-10 м/с. Під час грози можливі шквали до 15-20 м/с», — попереджають синоптики.

Тим часом у сусідній Білорусі Республіканський центр з гідрометеорології, контролю радіоактивного забруднення та моніторингу навколишнього середовища оголосив про помаранчевий рівень небезпеки. У період з 12 по 14 червня в західній частині країни в тому числі і в Мінській області очікуються грози та сильні шквали.