12 червня 2018, 17:15, ЗЗР

На Півдні Німеччини боряться зі стебловим метеликом

Через теплу погоду шкідники, зокрема  стебловий метелик активізувались приблизно на тиждень раніше, ніж в попередні роки.

Регіональні служби захисту рослин попередили фермерів про необхідність розставити пастки і стежити за популяцією європейського кукурудзяного метелика, який на сьогоднішній день вважається одним з найнебезпечніших шкідників кукурудзи.

Аррарії планують застосовувати хімічні, біологічні та механічні способи контролю шкідника.

Хімічний спосіб, за допомогою внесення таких інсектицидів:

  • Кораген (діюча речовина хлорантраніліпрол)
  • Децис Форте (дельтаметрин),
  • Мисливець і Карате Зеон (лямбда-цигалотрин).

Деякі засоби захисту можуть використовуватися вже на стадії відкладання яєць. Пізніше в життєвому циклі кукурудзяного метелика застосування традиційних агрохімічних препаратів стає важчим, тому що личинка росте, гусениці старшого віку переміщаються в стебла і знаходять там притулок від інсектицидних обробок.

Біологічний метод полягає в розкиданні з вертольота на посіви Трихограми в маленьких спеціальних кульках. Також природні вороги можуть бути розповсюджені на поле вручну, але це більш трудомісткий спосіб. Застосування біопродуктів з активним інгредієнтом Bacillus thuringiensis відноситься до біологічних способів боротьби.

Механічний метод захисту кукурудзи від метелика має профілактичне значення і виконується восени після збору врожаю шляхом подрібнення стерні, щоб порушити взимку життєвий цикл комах.