12 червня 2018, 12:15, Техніка

Наночастинки кремнію здатні підвищити врожайність та стійкість рослин до хвороб

Перший етап дослідження тривав три роки. Спосіб обробки, заснований на використанні суспензії наночастинок кремнію спочатку випробовували в лабораторних умовах, пізніше у посівах зернових та бобових культур, пише meteovesti.ru.

Завдяки новій методиці вчені добились прискорення росту та врожайності досліджуваних культур. Окрім цього, вдалось покращити стійкість рослин до хвороб і впливу несприятливих чинників середовища, в тому числі і погодних. Така технологія, на думку експертів є екологічно безпечною.

«Запропонований спосіб дозволяє збільшити в рослинах синтез деяких поживних і біологічно активних речовин, що у свою чергу дає можливість отримувати продукти та препарати з біологічною та фармакологічною дією, тобто можна свідомо вирощувати сільгосппродукти зі здоровим і корисним набором компонентів», — зазначають науковці.

Розробники розповідають, що аналогів дана технологія немає, оскільки з біогенними наночастинками практично ніхто в світі не працює.

Результати експериментів опубліковані в науковому журналі BioNanoSceince, розробники уже подали заявку на отримання патенту.