12 червня 2018, 08:35, Україна

Аграріїв закликають дотримуватись контролю зон, вільних від карантинних організмів

Зокрема, вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін.

«Ми неодноразово — і в минулому, так і в поточному році — повідомляли сільгоспвиробників і експортерів про необхідність та порядок встановлення такого статусу», — наголосив Андрій Челомбітко, директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю і сфері насінництва та розсадництва.

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон», Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України «Про карантин рослин».

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.