13 червня 2018, 12:35, Урожай

Брак вологи та високі температури на полях продовжують нищити майбутні врожаї

Середньодобові температури повітря в перші дні червня були нижче норми на 0,4-2,8°С, а в кінці першої декади, навпаки, перевищували норму на 1,5-4,0°С і склали 15,3-22,9°С тепла. Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалася до 27-32°С. Поверхня ґрунту в цей час нагрівалася до 49-60°С, пише ukragroconsult.com.

При цьому мінімальна температура повітря в найхолодніші дні опускалася до 5-13°С. Поверхня ґрунту в цей час охолоджувалася до 3-8°С.

«У зазначений період практично на всій території країни пройшли незначні дощі, кількість опадів становила 1,0-28,8 мм. Однак ефективних опадів протягом останнього тижня практично не випадало. У Херсонській, Дніпропетровській, Одеській, Львівській області протягом 5 і 6 червня опади випали у вигляді короткочасних інтенсивних злив, які супроводжувалися грозами, шквальним вітром, а в Херсонській області навіть з градом. Середня відносна вологість повітря становила 50-57%, а мінімальна знижувалася до 25-32%», — йдеться у повідомленні.

В результаті, у зв'язку з дефіцитом вологи в ґрунті почалося передчасне відмирання листя нижнього ярусу, часткове скручування верхніх листових пластинок. В середньому у озимої пшениці в функціональному стані залишаються 2-2,5 листа. В першу чергу, це стосується посівів ранніх строків сівби після кращих попередників, де добре розвинені рослини більшою мірою використовували запаси вологи з ґрунту.