11 червня 2018, 15:45, Урожай

Через посуху аграрії Півдня ризикують отримати мінімальні врожаї зерна

За словами Миколи Остапенка кандидата сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника Генічеської дослідної станції Інституту зернових культур НААНУ, на початок квітня запаси вологи у метровому шарі ґрунту були на рівні середньокліматичної норми для нашої зони, що давало надії на урожайність озимих зернових по чорних парах на рівні 5,5-6,5 т/га, по непарових попередниках — 3,5-4,0 т/га. Однак погодні умови у регіоні протягом квітня-травня на початку червня розвивалися за найгіршим сценарієм, повідомляє newday.kherson.ua.

«Висока температура повітря у поєднанні з сильними суховійними вітрами викликали в озимих зернових культур дострокове проходження фаз розвитку, значні витрати продуктивної вологи, і на час наливу зерна (а це найбільш відповідальна фаза їхнього розвитку), посіви, за винятком парових полів, залишились майже без запасів доступної вологи. Тобто кліматична ситуація склалася, як у зоні напівпустелі. За таких умов урожайність озимого ячменю по непарових попередниках може сформуватись на рівні 2,5-3,0 т/га, по чорному пару — 4,0-5,5 т/га», — розповідає Микола Остапенко.

Озимий ячмінь, зважаючи на погодні умови, за словами науковця, мають почати збирати 14-16 червня, озиму пшеницю — 23-27 червня.

Не слід сподіватися, за його словами, і на одержання хоча б середніх показників врожайності ярових культур (гірчиці, гороху, ячменю, льону), адже рослини продовжують вегетацію у надзвичайно посушливих умовах.

Очевидним і єдиним дієвим шляхом підвищення продуктивності землеробства у регіоні Микола Остапенко і директор Генічеської дослідної станції Ігор Костиря називають розвиток зрошення.