11 червня 2018, 14:59, Добрива

Біологічні речовини з стічних вод можуть слугувати альтернативою традиційним добривам

Експеримент під керівництвом Шона Бродеріка та Вільямса Еванса проводився в сільськогосподарських районах штату Місісіпі, де найбідніші ґрунти в Америці. Для виробництва біологічних речовин використовувався осад стічних вод. Ці зневоднені тверді речовини осушували в закритій теплиці, поки вони не досягли вологості нижче 10%, пише ashs.org.

Усі відходи, отриманні в ході проведення дослідів, відповідали нормам EQ (відмінна якість), що означає, що вони дозволені для використання у сільськогосподарських цілях. Процес змішування та осушення знищив будь-які залишкові збудники та збільшив концентрацію поживних та органічних речовин.

«Технології безперервного управління відходами чудові тим, що вони можуть бути використані для перетворення біологічно небезпечних відходів у високоякісну підтримку ґрунту, що сприяє боротьбі зі шкідниками та хворобами. Наші дослідження показують, що з перевірених сільськогосподарських культур продуктивність рослин була краща в порівнянні з традиційними добривами. Використання цієї технології може призвести до покращення стану культур та ґрунтів, не знижуючи при цьому врожайність чи якість», — зазначають вчені.

Щоб визначити ефект цих біомолекул на ґрунт та рослини, Бродерік та Еванс вносили біологічні речовини у різній концентрації: 2, 8, 14 і 20 т/акр. Також вони порівнювали ділянки, на які вносили популярні комерційно-доступні синтетичні добрива. Досліди проводилися на гвоздиці, петунії, браунколі та мангольді.

Ділянки, на які вносився осад стічних вод продемонстрували зниження рівня рН у ґрунті, без зміни їх хімічного складу.  Разом з цим, спостерігалось збільшення вмісту органічних речовин і металів. Крім того, рівень рослинних поживних речовин у культурах, вирощених на ділянках, оброблених біологічно-активними речовинами, виявився набагато більшим за рівень, який спостерігався з використанням синтетичних добрив.

В результаті дослідники змогли продемонструвати ефективність біологічних речовин у заміні традиційних та синтетичних добрив. Повторне застосування біологічних речовин на цих ділянках, як вважають вчені, посприяє поліпшенню структури ґрунту, зменшить щільність та покращить водозатримуючу здатності ґрунтів.

«Посилене впровадження таких методів удобрення в садівництві зменшить нашу залежність від синтетичних добрив, зменшить викиди парникових газів та покращить стійкість міських та сільськогосподарських екосистем», — додають науковці.