11 червня 2018, 13:40, Україна

В Україні спостерігається різке зменшення вмісту гумусу в ґрунтах

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» заявив Павло Коваль, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», передає AgroPolit.com.

«За останні 10 років ми втратили 0,1% вмісту гумусу — це шалена цифра. Тому що цю одиницю (0,1%) можна відтворити лише за сто років раціонального і ефективного використання земель. Ті області, які ми колись вважали північним степом, сьогодні за своїми кліматичними умовами для використання сільського господарства стали степом, а південний степ — це вже напівпустеля. Від Бердянська до Татарбунарів без зрошення вже робити нічого не можна. А це — шалені інвестиції… Адже землі, які ще потенційно мають високий і середній рівень вмісту гумусу, без води там нічого не даватимуть і будуть деградувати», — заявив він.

За словами Павла Коваля, сьогодні аграрії змушені вирощувати сільськогосподарські культури в короткоротаційних сівозмінах (тобто лише дві-чотири культури по черзі на одному й тому ж полі). Це у свою чергу порушує систему плодозмінності.

Не менш важливим з врахуванням теперішніх змін клімату є питання зрошення.

«Якщо ми не розгорнемо інвестиційну державну програму щодо систем зрошення (а зрошенню підлягає близько 15 млн га землі сьогодні в Україні), ми будемо втрачати ці землі», — наголосив експерт.