10 червня 2018, 11:49, ЗЗР

Роздрібний ринок ЗЗР на 50% фальсифікований — Держпродспоживслужба

За його словами, збільшення обороту саме фальсифікату ЗЗР було спровоковано запровадженнями мораторію на перевірки суб’єктів господарювання.

«За час мораторію на дуже багато недобросовісних «торговців» скористалися ситуацією і розпочали масове розповсюдження, зокрема через роздрібну мережу, фальсифікованих та підроблених пестицидів та агрохімікатів для сільськогосподарського застосування. Не лише дуже негативно позначається на репутації України як надійного партнера в товарообігу якісною продукцією рослинного походження, а й наносить непоправної шкоди довколишньому середовищу та здоров’ю людей», — зазначив Андрій Челомбітко.

Він наголосив, що питання покращення фітосанітарного стану українських полів є одним із найважливіших при створенні сприятливого клімату для вдалих врожаїв та експорту рослин українського походження. Складовою таких умов є застосування сільськогосподарських якісних ЗЗР, контроль за їх обігом та виконання вимог країн-партнерів України у міжнародній торгівлі при виробництві та експорту рослин та продуктів рослинного походження.

У свою чергу заступник начальника управління фітосанітарної безпеки – начальник відділу захисту рослин Віктор Стефківський наголосив, що ринок фальсифікату на території України становить від 20 до 30%, а в роздрібній торгівлі ця цифра сягає 50%.

За розрахунками спеціалістів потреба українських сільгоспвиробників в агрохімікатах становить близько 100 тис. т на рік (близько $2 млрд), що є надзвичайно привабливим для підробок.

Як уже повідомлялося, Держпродспоживслужба та проект Твінінг «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» оголосили про запуск кампанії з інформування малих і середніх фермерських господарств про ризики і небезпеку, що пов'язані з використанням фальсифікованих засобів захисту рослин «СТОП нелегальні засоби захисту рослин». У рамках кампанії були розроблені та надруковані тематичні буклети, на сайті Держпродспоживслужби створена рубрика «СТОП нелегальні засоби захисту рослин», яка наповнюється відповідними інформаційними матеріалами, а також відзняті відеоролики про шкоду та небезпеку фальсифікованих ЗЗР.