24 січня 2017, 16:40, Технології

Астарта відроджуватиме зрошення на Полтавщині

Про це в інтерв'ю Аgrotimes.net розповів Алішер Нурмухаммедов, начальник науково-дослідного відділу Астарти.

Перші ділянки зрошуваних земель загальною площею 360 га було закладено на Полтавщині в агрофірмі ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт».

В компанії зазначають, що проект був складним, адже спершу треба було відновити систему подачі води на поля від Кременчуцького водосховища. Вся меліораційна інфраструктура — канали, насосні станції, трубопроводи — була побудована в радянські часи, але протягом 20 років нею не користувалися.

На сьогодні вже відновлено зруйнований державний канал протяжністю до 3 км і дві насосні станції, включно з трубопроводами. Загалом площа відновленого зрошувального масиву становить 1,8 тис. га, з перспективою його розширення до 2,5 тис. га.

В Астарті зізнаються, що для реалізації пілотного проекту використовували лише ті поля, що лежать в безпосередній близькості від насосної станції — загалом 360 га. Це здешевило проект, адже на першому полі біля насосної станції трубопровід прокладати не було потрібно. 

Компанія вже має попередні результати цього чи не наймасштабнішого в Україні експерименту.

«Ми отримали прибавку врожайності близько 30 т/га, — говорить Алішер Нурмухаммедов. — Для порівняння: на богарі цього року у цьому самому господарстві ми отримали 54 т/га. Тобто за правильної технології можна отримати врожайність буряку на зрошенні понад 100 т/га. Ми розуміємо, що отримали меншу врожайність через ураження рослин церкоспорозом».