Про це йдеться на AgroPages.com.

Очікується, що інноваційна технологія значно підвищить врожайність сільгоспкультур, завдяки використанню нанометріческой транспортної платформи, яка раніше застосовувалася тільки в медичних цілях. 

Це дослідження, яке перепрофілювало технологію для сільськогосподарського використання, було виконано вченими Аві Шредером і Авісан Карні.

«Постійне зростання населення світу вимагає більш ефективних сільськогосподарських технологій, які будуть виробляти більше здорових продуктів харчування і зменшувати екологічний збиток, — сказав професор Шредер. — Ця робота представляє собою новий спосіб доставки необхідних поживних речовин рослинам без шкоди для навколишнього середовища ».

Дослідники завантажували поживні речовини в ліпосоми — невеликі сфери, що складаються з жирового зовнішнього шару. Такі ліпосоми стійкі у водному середовищі рослини і можуть проникати в клітини. Крім того, дослідники з Техніон знайшли спосіб «запрограмувати» ліпосоми для дезінтеграції і вивільнення поживних речовин в точне місце, а саме в корінні і листках. Дезінтеграція відбувається в кислих середовищах або у відповідь на зовнішній сигнал, такий як світлові хвилі або тепло. Слід зазначити, що молекули, що містять частинки, були отримані з соєвих рослин і тому схвалені і безпечні для споживання як людьми, так і тваринами.

У цьому експерименті дослідники використовували 100-нанометрові ліпосоми для доставки поживних речовин — заліза і магнію — в молоді і дорослі рослини томатів. Вони продемонстрували, що ліпосоми, які розпорошувалися у вигляді розчину на листках, проникали в листя і досягали інших листя і коренів. Але тільки при досягненні клітин кореня вони розкладалися і виділяли поживні речовини. Крім демонстрації високої ефективності цього підходу, в порівнянні зі стандартним методом обприскування культур, дослідники також оцінили обмеження, пов'язані з поширенням летючих частинок.

«Наші інженерні ліпосоми стійкі тільки в межах короткого діапазону обприскування до 2 метрів, - пояснив професор Шредер. - Якщо вони подорожують в повітрі за межами цієї відстані, вони «розбиваються» на безпечні матеріали (фосфоліпіди). Ми вважаємо, що успіх цього дослідження розширить дослідження і розробки аналогічних сільськогосподарських продуктів, дозволить підвищити врожайність і якість продовольчих культур і нагодувати 7-мільярдну громаду людей на землі ».

Інші новини по темі: