8 червня 2018, 09:30, Технології

Генетичний матеріал японського сорту ячменю дозволить вивести стійкі до хвороб сорти

«У сорту Yangsimai 3 є так звана стійка стійкість рослини-господаря, що означає наявність гену, ефективного проти хвороби впродовж деякого часу. Ми знайшли стійкість до бактеріального опіку ячменю та сітчастої плямистості ячменю», — розповідає Марк.

В рамках процесу, що дозволяє комерційним організаціям отримувати доступ до нового матеріалу, гени стійкості було генетично охарактеризовано Австралійською програмою молекулярного маркеру пшениці та ячменю в Університеті Аделаїди.

Це призвело до виявлення чотирьох генів стійкості до сітчастої плямистості, двох генів стійкості до бактеріального опіку та дозволило визначити молекулярні маркери для селекціонерів, за допомогою яких можна відстежувати ознаки резистентності у їхніх програмах розведення.

7 плюсів вирощування ярого ячменю: успішний досвід господарства Лище
Читати

Доктор Маклін зазначив, що схожість японського сорту з австралійськими лініями допоможе пришвидшити процес отримання нового сорту ячменю, стійкого до найнебезпечніших та найпоширеніших хвороб культури.

Він сказав, що результати десятирічного дослідження, проведеного у рамках проекту корпорації Grains Research and Development Corporation (GRDC),  тепер знаходяться в руках комерційних виробників.

«Я сподіваюсь, що найближчими роками ми побачимо комерційні сорти ячменю з резистентністю від цих генів», — каже він.