7 червня 2018, 11:35, Технології

Херсонщина наразі використовує 70% наявного в регіоні зрошення

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на слова Андря Гордєєва, голови Херсонської облдержадміністрації.

«Цей показник найвищий у державі, і завдяки співпраці водогосподарських організацій та аграріїв щороку збільшується», — повідомив Гордєєв.

Як він зазначив, торік Держводагентством України було виділено Херсонській області з держбюджету 26 млн гривень на проведення реконструкції 5 насосних станцій зрошення, що дало змогу в тісній співпраці із сільгоспвиробниками відновити зрошення на площі 1,9 тис. га. А в планах на цей рік — реконструкція ще 3 насосних станцій зрошення, капітальний ремонт перегороджувальної споруди на Зональному магістральному каналі, каналі Р-4-2 Інгулецької зрошувальної системи, та будівництво додаткової підпірної споруди на каналі Р-1-1 в Каховському районі.

З метою подальшого розвитку меліорації земель та збільшення площ зрошення у 2018 році Херсонською облдержадміністрацією разом з облрадою заплановано виділення з обласного бюджету 20 млн грн на будівництво, реконструкцію, розширення і модернізацію інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських зрошувальних систем.

Довідка. Херсонщина наразі має найпотужнішу серед регіонів держави зрошувальну систему. Тут за радянських часів площа зрошуваних земель становила 420 тис. га. У 2016 та 2017 роках в регіоні поливалися близько 300 тис. га зрошуваних земель. Решта з різних причин не використовувались в режимі зрошення. На території Херсонщини розташована потужна мережа зрошувальних каналів, у тому числі найбільші в Україні Північно-Кримський та Каховський магістральні канали, які беруть тут свій початок.