5 червня 2018, 18:45, Урожай

Черешня цього року достигає швидше, проте ягоди дрібні через погодні умови

Фахівці кажуть, що допомогла тепла весна, яка, не встигнувши закінчитися, різко перейшла в літо. Тож мелітопольська черешня дозріває на тиждень раніше, ніж зазвичай. І вже в другій декаді червня збір її буде закінчено.

«У порівнянні з минулим роком черешня вродила значно краще, але я не стала б говорити про якесь рекордний урожай. Якщо говорити про ранні сорти черешні, більшість власників отримала урожай менше норми. Цвітіння ранньої черешні потрапило на посушливий період, коли в квітні трималась температура в 32 градуси, що не характерно для цього періоду. Крім того, сьогодні є проблема з комахами-запилювачами — в останні роки дуже зменшилася кількість бджіл. Можливо, причина в посиленні хімічного навантаження на полях, що оточують сади», — каже Тетяна Малюк, заступник директора Мелітопольської дослідної станції садівництва ім М. Ф. Сидоренко ІС НААН України.  

Хай там як, але черешня цвіла добре, а ось плодів у ранніх сортів зав'язалося менше, ніж могло б. Особливо це стосується тих територій, які не перебувають на крапельному зрошенні, - вони дуже постраждали протягом посушливого травня. Урожай середніх сортів можна назвати середньостатистичним. Одна з особливостей нинішньої весни - раннє дозрівання. Всі пам'ятають, як постраждали фруктові дерева минулої весни, коли були три хвилі заморозків і сніг в квітні.

«Цього року весна була затяжна, і сніг лежав до кінця березня, але потім настали спекотні посушливі дні. Ось чому навіть «Рубінова рання» достигала на 6-11 днів раніше терміну. Те ж саме стосується і середніх, і пізніх сортів. Зазвичай «Чорна великоплідна» достигає 5-7 червня, а в 2018-му вона достигає вже зараз. Зараз вже йде жовта черешня «Дачниця», не за горами пізній сорт «Франц Йосип». Посушливість відбилася на розмірі плодів: черешня цього року не дуже велика. В середньому збір черешні скоротиться на два тижні. Думаю, до 15 червня закінчиться збір черешні вже у більшості мелітопольських господарів», — каже експерт.