5 червня 2018, 12:38, Україна

Стан посівів у центральних та північних областях можна вважати задовільним

На Черкащині озимі перебувають у досить доброму стані, кажуть агрономи. З ярими ситуація дещо гірша, адже вологи їм бракує уже зараз.

«З посівами озимих ситуація більш-менш добра, весняного кущення як такого не було через різкий перехід зими в літо. Озима пшениця в фазі формування зерна, цвітіння було тиждень тому. Українські сорти швидше достигають. Ячмінь озимий наразі перебуває в молочно-восковій фазі. За рахунок дощу в кінці квітня та на початку травня отримано добрі сходи ярих зернових. У посівах сої найбільше відчувається нестача вологи. Зараз у неї фаза 2-3 трійчастих листків, але за браком вологи ріст не інтенсивний, як кажуть, «сидить». Кукурудза має 6-9 листків (якщо взяти середню кількість). З квітня по сьогодні випало 35 мм дощу, але з великими перервами», — розповідає Віктор Степаненко, агроном ТОВ «Імпульс» із Черкащини.

На Полтавщині ситуація з опадами була дещо кращою, тому і посіви тут перебувають у кращому стані. Проте за останні тижні тут також не випало ні краплини дощу.

«Посіви озимої пшениці перебувають у фазі наливу зерна, чекаємо на більш-менш добрий урожай, хоч весни справжньої і не було, одразу після зими літо прийшло. Побоювались, що уся пшениця просто «піде в трубку». Але квітневі дощі та опади на початку травня дещо виправили ситуацію з посівами. А от сої та кукурудзі вологи вже малувато. Сою тільки недавно закінчили сіяти, на появу сходів їй вологи ще вистачило, а далі вже гірше. Кукурудза на різних полях, залежно від термінів сівби, перебуває у фазах 3-4 або вже й 10-12 листків. У сумі за квітень-травень випало близько 55 мм опадів», — каже Ярослав Сінченко, агроном СТОВ «Фіалка» з Полтавщини.

Весняні дощі порадували й агрономів Сумщини — тут у середньому випало близько 60 мм опадів за квітень-травень. Посіви озимої пшениці, як повідомляють місцеві аграрії, перебувають у фазах формування та наливу зерна, кукурудза у середньому у фазі 6-9 листків, але є й поля, засіяні зовсім недавно, на яких кукурудза «дала» поки що лише 2-3 листки. Швидко сходить соняшник, а от соя дещо гальмує ріст через відсутність опадів за останні 2-3 тижні.