4 червня 2018, 18:20, Україна

Борщівник Сосновського знову в бою: у регіонах поновлюють боротьбу з небезпечним бур’яном

Так, на Волині створюють довгострокові програми боротьби з борщівником. Для прикладу, Княгининівська сільська рада повідомляє: за результатами обстежень стану сільськогосподарських земель відмічено, що на території сільської ради  борщівник Сосновського набув значного поширення і розповсюдження. Основними  місцями  його зростання  є  береги річок, потічків, узбіччя доріг, каналів, пасовища, необроблювані сільськогосподарські землі, парки, а також поширюється ця рослина і на прилеглих територіях житлових масивів. Тому тут затверджено п’ятирічну програму боротьби з борщівником, на яку планується виділити 400 тис. грн.

У Івано-Франковську також занепокоєні поширенням отруйного бур’яну, тож тут затвердили нові Правила благоустрою, які передбачають, що підприємства, які косять траву, мають косити не лише свої, а й суміжні території.

Заступник міського голови Олексій Кайда повідомив, що зараз почав активно розростатись Борщівник Сосновського.

«Ми заклали кошти на ліквідацію борщівника у місті. Але у приміських селах є цілі плантації. І це проблема, бо вони буду сіятись і рости в місті», — повідомили у міськраді.

Олексій Кайда зазначив, що необхідно перевірити ці території, складати приписи.

Йде боротьба з борщівником Сосновського і на Рівненщині. Так, у Дрогобицькому районі ліквідовано борщівник Сосновського на площі 30,26 га, що складає майже 40% від усієї території, зайнятої борщівником. Роботи тривають.Про це повідомляють у відділі організаційної роботи, інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю апарату РДА. Про необхідність проведення заходів для локалізації поширення борщівника попереджено всіх землевласників та землекористувачів, на чиїх ділянках він росте. До роботи долучився Дрогобицький райавтодор, управління водного господарства, великі агроформування та фермерські господарства.

Для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічне та хімічне (використання гербіцидів) знищення.

Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені на глибині 8-12 сантиметрів та багаторазово підкошувати паростки, що відростають. Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

Ефективніший метод боротьби — хімічний. Внесення зареєстрованих в Україні, рекомендованих на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин і інших гербіцидів, проводиться при висоті рослини до 10-20 см навесні або після підкошування.

Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.