4 червня 2018, 17:20, Світ

Ягоди забирають частину європейського ринку у більш традиційних фруктів, — експерт

Як зазначив у своєму виступі Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру ФАО, у Європі в середньому ринок ягід щорічно зростає на 8%. При цьому ягоди не тільки зростають, а й успішно забирають шматок ринку в інших, більш традиційних фруктів.

За його словами, найбільш динамічно зростає сегмент лохини, також порівняно динамічно зростає сегмент малини та ожини. Звичайно, малина трошки випереджає.

Суниця садова — той сегмент, який є найбільшим у ягідному бізнесі, його зростання продовжується, але він втрачає свою частку ринку за рахунок більш динамічного зростання інших сегментів.

«Також дуже важливий аспект, на який варто звернути увагу — це екологічність та чистота продукції, яка вирощується. Крім того, дуже цікавою є тенденція переходу виробництва ягід в захищений ґрунт. Це дає змогу не лише отримувати ягоду раніше, а й з більш високими якісними параметрами», — зазначив експерт. 

Водночас він додав, що Україна сьогодні експортує ягоду не дуже високої якості. Це негативно впливає на наш імідж. Отже, виробникам потрібно працювати над цими недоліками, якщо вони хочуть збільшувати свої прибутки.