3 червня 2018, 12:30, Насіння

Інститут зрошуваного землеробства НААН презентував понад 450 сортів і гібридів зернових

Презентація відбулася в рамках Міжнародного дня поля, який відбувся 31 травня, пише apk-inform.com.

Зокрема, серед 450 сортів більше 300 вітчизняної селекції і більше 70 селекції саме Інституту зрошуваного землеробства. До сортового і гібридного спектру увійшли:

  • 70 сортів пшениці озимої;
  • 10 сортів пшениці ярої;
  • 30 сортів ячменю озимого й ярого;
  • 35 гібридів кукурудзи різних груп ФАО (190-500);
  • 80 сортів сої (з них 74 вітчизняні);
  • 80 гібридів соняшнику.

Крім того, продемонстрували 16 сортів гороху, 10 сортів нуту і сочевиці, 16 проса, 30 сортів і гібридів сорго, а також 6 сортів льону олійного і сафлору.

«Сьогодні науковці роблять величезний внесок у нарощування виробництва аграрної продукції та укріплення продовольчої безпеки країни. За результатами минулого року селекціонери Національної академії аграрних наук вивели 235 сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Вони проходять державну науково-технічну експертизу», — зазначив Президент НААН Ярослав Гадзало.

Учасники дня поля також ознайомилися з роботою  сучасних тракторів і знаряддя для основного обробітку ґрунту, сівби, догляду за посівами, збирання врожаю, а також поливною технікою від провідних виробників. Крім того, учасники відвідали закладений з осені 2017 року стаціонарний дослід з вивчення систем органічного землеробства, який включає шестипільну сівозміну: горох — пшениця озима м'яка — нут — пшениця озима тверда — льон олійний — просо.

Загалом участь у заході взяли близько 600 осіб з Херсонської, Миколаївської, Одеської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Вінницької, Чернігівської, Харківської, Київської областей України. Поважними гостями заходу стали фахівці галузі економіки і сільськогосподарського інвестування з Китаю.