1 червня 2018, 13:35, Урожай

Завершивши посівну ярих аграрії Прикарпаття готуються до жнив озимих

Згідно даних Департаменту АПР Івано-франківської ОДА, посівна ярих культур у поточному році ускладнилася тим, що майже збіглися строки ранньої і пізньої груп, проте є надія, що Івано-Франківщина буде повністю забезпечена зерном власного виробництва, пише golos.com.ua.

Іван Андріїшин, директор Департаменту АПР області, проінспектував поля області та дізнавався у місцевих сільгоспвиробників, яких врожаїв чекати цьогоріч та в якому стані наразі перебувають посіви.

«Закладена з осені добра основа, належний догляд стали запорукою нинішнього чудового стану полів. Скажімо, ячмінь має колос у стані молочної стиглості. Можна стверджувати, що його почнуть збирати в середині червня», — зазначив Роман Костюк, заступник директора філії «Перспектив» оглядаючи посіви господарства.

Зазначається, що озимина в Івано-Франківській області дозріває на площі 74,5 тис. га, що на 15,5 тис. га більше, ніж торік. При цьому озимою пшеницею засіяно 62,7 тис. га площ.

«Завдяки вчасній підготовці полів, використанню високоякісного насіння посіви увійшли в зиму міцними. Дотримано технологічного процесу і в догляді за рослинами. Тож сподіваються на високий урожай», — додає Роман Костюк.

Демонструючи дослідні ділянки посівів ріпаку Василь Боднарчук, директор ДП «Обрій» Городенківського району відмітив, що збирати ріпак планують розпочати наприкінці червня. Загалом у області культурою засіяно 18 тис. га

У свою чергу, варто відзначити, що проблемою для місцевих сільгоспвиробників стали високі сумарні температури квітня-травня, які ускладнили схожість овочевих культур. Господарства й одноосібники здебільшого пересівали моркву і столовий буряк.

Із втратою єдиного на Прикарпатті заводу з переробки солодких коренів занепала й цукрова галузь. Буряки в області посіяні лише на 830 га, 740 із них — в сільгосппідприємствах Городенківського району. Колись тут буряків вирощували вп'ятеро більше.