31 травня 2018, 12:45, ЗЗР

Американці розробили інструмент для передчасного прогнозування появи хвороб картоплі

Дослідницька група, очолювана Джеймсом Вудхолом, розмістила 14 модернізованих приладів, які збирають дані наявності грибкових патогенів в повітрі, на картопляних полях в долині річки Снейк, пише freshplaza.com.

Прилади працюють цілодобово і призначені для виявлення присутності грибкових патогенів картоплі, що викликають фітофтороз, гнилі та інші хвороби.

За словами авторів, такі прилади дозволяють оперативно оцінювати якість повітря на предмет вмісту хвороботворних патогенів.

«Сама технологія існує вже багато років, але традиційно для збору, аналізу та звіту про результати може знадобитися кілька тижнів. До того часу хвороба може значно поширитися і фермер не встигне нічого зробити. Ми ж можемо отримати результати набагато швидше — протягом 24-48 годин. В результаті — маючи усі необхідні дані фермери будуть проводити обробки лише при необхідності», — зазначив Джеймс Вудхол.

Зазначається, що перші випробування пройшли успішно і автори розробки збираються продовжити дослідження до вересня. Подальше накопичення даних дозволять прогнозувати наскільки широко та якими саме патогенами можуть бути уражені посіви.

Окрім цього, у планах науковців — розширити спектр дослідів для інакших культур, які страждають від тих самих грибкових патогенів, що і картопля.

«Ми вивчали цукровий буряк, перевіряючи наявність борошнистої роси до появи симптомів на рослинах. Також розробляємо програму для виявлення фузаріозу у посівах цибулі. Виноград — ще одна потенційна культура для тестування на предмет наявності цвілі», — відзначив керівник проекту.