30 травня 2018, 12:40, Насіння

Ринок насіння картоплі на 80% знаходиться в тіні

Фахівець розповідає, що в Україні за минулий рік офіційно вироблено 24 тис. тонн насіннєвої картоплі, причому зареєстровано лише 10 офіційних виробників сертифікованого посадкового матеріалу. А потреба промислового сегменту становить 150-180 тис. тонн.

На його думку, з боку державних органів потрібен більш жорсткий контроль виробників картоплі, це допоможе легалізувати насінницьку діяльність і вивести її на більш високий «щабель» розвитку.

Деякі кроки держава вже робить. Зокрема, зобов’язала виробників насіннєвої картоплі сертифікувати свої ділянки як «вільні від карантинних організмів». Інакше експортувати таку продукцію — зась.

Але виробники сприйняли таку зміну в штики, і проводити процедуру не поспішають. Та й дрібним фермерам немає різниці, купувати сертифіковану картоплю, чи ні. А сертифікована коштує 10-13 грн/кг.

«Іще донедавна сертифікація була безкоштовною, а встановлений зараз тариф за цю послугу невиправданий – картопля виходить фактично «золотою». Поки ціна не знизиться – господарства не будуть сертифікуватись», – говорять в «Агро ЛВ Лімітед», що є одним з найбільших виробників картоплі.

Нагадаємо, за оцінками учасників ринку, виробництво картоплі в професійному сегменті щороку згортається. Якщо раніше площа промислових плантацій становила 60 тис. га, то нині — 40-42 тис. га.