29 травня 2018, 08:35, Україна

Шкідники завдали чималих збитків овочевим та плодовим культурам

Картоплю, томати масово заселяють імаго та відроджуються личинки колорадського жука, якими пошкоджено 6-35% кущів. Капусту на 1-15% рослин заселяють і пошкоджують совки, білани, капустяна міль, попелиця. Цибулю пошкоджують личинки цибулевої мухи, повідомляють у Держпродспоживслужбі.

У степових та лісостепових (Київська, Полтавська, Сумська, Харківська) областях триває літ лучного метелика, відкладання ним яєць та відродження гусениць у південних областях. Інтенсивність льоту 1-3 екз. на 10 кроків. У такому випадку рекомендується застосовувати трихограми, у просапних культурах розпушувати міжряддя, аби цим самим ефективно обмежити щільність і шкідливість гусениць.

«Опади та висока вологість позитивно впливають на розмноження і шкодочинність слимаків у Івано-Франківській області. На 1 кв.м нараховується 0,5, макс. 3 екз., пошкоджено 2-6% рослин овочевих культур в індивідуальних селянських господарствах (Долинського, Калуського, Тисменицького районів)», — свідчать дані фітосанітарного моніторингу.

У садах розвиваються та шкодять гусениць яблуневої та східної плодожерок. Личинки яблуневого та сливового пильщиків пошкодили 2-10% плодів. В насадженнях вишні та черешні шкодять личинки вишневої мухи. Із сисних фітофагів шкодять попелиці, щитівки, кліщі. Поширюються моніліоз, клястероспоріоз кісточкових, кучерявість листків персика та борошниста роса, парша зерняткових. Обробляти насадження відразу після цвітіння фахівці радять сумішами дозволених пестицидів.

У виноградниках триває відродження і живлення гусениць гронової листокрутки, розвиваються виноградний зудень, павутинні кліщі, з хвороб мілдью, оїдіум. У Закарпатській області на листках винограду розвиваються чорна гниль та чорна плямистість.