24 травня 2018, 17:50, ЗЗР

США планує запустити глобальну програму з дослідження ефективності використання пестицидів

Про це пише agrow.agribusinessintelligence.informa.com.

«Стійкість бур’янів та шкідників до пестицидів зростає погрожуючи нашої здатності контролювати їх надалі. Сьогодні бур'яни володіють стійкістю до кожного класу гербіцидів, до того ж, більше 550 членистоногих мають стійкість принаймні до одного пестициду», — зазначив Фред Гулд, ентомолог і професор сільського господарства з Університету штату Північної Кароліни.

Окрім цього, вчені звертають увагу на проблеми з гліфосатом, відзначаючи, що агрохімічні компанії і фермери застосовують, нібито, «нові рішення», які насправді, просто старі, широко відомі агроприйоми обробки гербіцидами, 2,4-D і дикамбою.

«Наразі економічно неможливо розробити нові гербіциди для заміни, наприклад, гліфосату, так що старе знову стає новим, проте слідувати таким шляхом далі неправильно», — зазнав Захарі Браун, учасник проекту.

Автори відзначають, що Америка збирається розпочати «глобальний експеримент» з комерціалізацією генетично модифікованих культур, стійких до дикамби і 2,4-D. Два гербіциди, ймовірно, будуть використовуватися поодинці і в поєднанні з гліфосатом.

На думку авторів, запропоновані ними експерименти можуть протестувати ефективність різних комбінацій захисту рослин, в тому числі контролюючи реакції їх геномів. Саме ці заходи допоможуть у вирішенні питання стійкості бур’янів на шкідників до існуючих ЗЗР.