23 травня 2018, 16:20, Посівна

Низька рентабельність змушує аграріїв Тернопільщини скорочувати посівні площі під гречкою

Якщо кілька років тому в Заліщицькому районі сіяли понад 1,2 тис. га гречки, то минулого року ледь дотягнули до 200 га. А цього року посіви гречки планують скоротити ще наполовину, пише realno.te.ua.

За словами Ігора Марусяка, кандидата сільськогосподарських наук, голови кооперативу «Ратай», ті, хто досі вирощував гречку, пересвідчились у її нерентабельності і планують цьогоріч скорочувати посівні площі під культурою.

«Зараз людям пропонують по 5 грн за кг гречки. Але така ціна не може навіть покрити витрати на її вирощування. Тож багато хто не продає гречку, очікуючи вищу ціну. Водночас, ринок диктує і відповідь на запитання: сіяти чи не сіяти гречку далі. Як результат, площі цієї популярної, але комерційно невигідної культури значно скорочуються по всій Україні», — розповідає Ігор Марусяк.

За його словами, не культивують культуру в промислових масштабах і великі господарства.

«Великим господарствам значно вигідніше зібрати і реалізувати пшеницю, сою, кукурудзу, які можна збути на експорт. А гречка орієнтована винятково на внутрішній ринок. Але навіть і його зараз заповнює імпортна гречка низької якості», — додає голова кооперативу «Ратай».