23 травня 2018, 11:35, Технології

Вчені дослідили, як різні способи мульчування впливають на ефективність вирощування кукурудзи

Фермери з Лесового плато в Китаї десятиліттями використовували як пластик, так і солому в якості мульчі. Велика частина тутешніх земель — посушливі, а переважаюча культура — кукурудза. Посіви залежать виключно від сезонних опадів, тому для запобігання випаровування води і підтримки теплоти ґрунту місцеві сільгоспвиробники змушені проводити мульчування, пише sciencedaily.com.

Для того, аби дослідити вплив мульчування, вчені провели п'ятирічний експеримент, в якому порівнювали результати по солом'яній та пластикової мульчі і контрольному полю без мульчі.

Вони покривали поля з кукурудзою в травні і видаляли мульчу, коли в жовтні збирали урожай. В кінці кожного сезону збирали зразки ґрунту для вимірювання кількості вуглецю. Вчені також порівняли врожайність кукурудзи між різними ділянками.

У ході спостереження виявилось, що в середньому, урожай кукурудзи був найвищим з використанням пластикової мульчі — на 21-25%. Солом’яна мульча також сприяла збільшенню врожайність, проте тільки на 5%. Що може бути причиною цієї різниці? Оскільки солома багата вуглецем, щоб збалансувати раціон, мікроорганізми споживають доступний у ґрунті азот, а оскільки він є ключовою поживною речовиною для рослин — це безпосередньо впливає на врожай кукурудзи.

Проте слід відзначити, що саме на ділянках з солом’яною мульчею, вміст у ґрунті органічного вуглецю був найвищим. Це хороші ефект, оскільки багаті вуглецем ґрунту краще виводять парникові гази з повітря та містять більше поживних речовин.

У свою чергу на ділянках з пластиком додаткова волога посилювала мікробну активність. Голодні мікроби споживали органічну речовину ґрунту, перетворюючи її на вуглекислий газ та провокуючи зниження здатності ґрунту поглинати вуглець з атмосфери.

Результати спостережень здивували науковців, спочатку вони були переконані, що пластикова мульча буде однозначно краще, оскільки вона збільшує вологість ґрунту. Проте результат був несподіваним, адже якщо у вас занадто багато води, це спровокує збільшення активності мікроорганізмів, що може призвести до зниження кількості органічного вуглецю.

За словами дослідників, це робить солому переможцем. Хоча мульча соломи збільшувала мікробну активність і зменшувала кількість азоту, виробники можуть додавати добрива, щоб збалансувати процеси. Це одночасно збільшить поглинання вуглецю ґрунтом та забезпечить високий урожай.