22 травня 2018, 14:45, Посівна

Дощі компенсували брак вологи на полях Херсонщини, проте на Запоріжжі ситуація дещо гірша

За словами аграріїв Херсонщини, весняна посівна у області уже добігає кінця. Нещодавні опади змогли компенсувати існуючий на полях області брак вологи.

«Посівна завершилась 2 тижні тому, не посіяли тільки ті, хто чекає вологу, ну або ж пересівають, що не зійшло. Кілька днів тому пройшов дощ, тому волога є. Стосовно шкідників, то на гірчиці багато пепелиці і якийсь, поки не відомий мені шкідник, став їсти льон, хоча зазвичай через його твердість шкідників на ньому немає. Також на соняшнику стала зустрічатись совка, за кількістю метеликів можна прогнозувати, що вилетів цього шкідника в цьому році буде багато», — розповідає Андрій Щедрінов власник і за сумісництвом агроном ФГ «Теллус-Юг».

Дмитро Онищенко, головний агроном ТОВ «Хлібодар», що також на Херсонщині розповідає, посівну завершили вчасно, при цьому стан озимих та ярих культур не викликає побоювання.

«Наше господарство спеціалізується на вирощуванні соняшнику, тому весною лише його сіяли. З озимих у нас пшениця і ріпак. Щодо весняної посівної, усі роботи виконали згідно плану. Культурою цьогоріч засіяли 1,5 тис. га, сіяти завершили 21 квітня. Наразі посіви у доброму стані, вологи вистачає, нещодавно були дощі. Загалом усе залежить від подальшої ситуації на полях, проте цьогоріч плануємо отримати гарний врожай», — зазначив Дмитро Онищенко.

У свою чергу ситуація на полях Запорізької області дещо гірша, місцеві агрономи скаржаться на відсутність довгоочікуваних опадів, відповідно і потрібної рослинам вологи.

«Посівну завершили до 1 травня, структуру площ у нас незмінна, 50% зернові, 50 — технічні. Щодо стану посівів, соняшник у фазі 6-8 листків, кукурудза — 5-6. Моніторинг посівів засвідчив — проблем з бур’янами немає, проте шкідники все ж є: трипси та п’явиця на пшениці, по соняшнику та кукурудза мідляк. Окрім цього, докучає і посуха, через довготривалу відсутність дощів, вологи на полях наразі невистачає», — розповів Станіслав Захарченко, головний агроном ФГ «Прогрес» (Дніпропетровська область).

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com