21 травня 2018, 15:28, Урожай

Україна нарощує виробництво органіки

Так на сьогодні, в Україні розміщено 75% європейських площ органічної гречки, 70% — проса, 28% — соняшнику і 24% — кукурудзи, пише eizvestia.com.

Площа земель під органічним виробництвом наразі становить 441,2 тис. га. З них 92 тис. га — землі перехідного періоду. При цьому частка сертифікованих органічних площ наближається до 1% від усіх сільськогосподарських угідь країни.

За словами Євгена Милованова, голови правління Федерації органічного руху України сьогодні є всі передумови говорити, що частка таких земель для вирощування на них органічної продукції в Україні у 2017 році збільшилася на 1% порівняно з 2016 роком.

Так, за даними Федерації, якщо у 2002 році площа таких земель становила 164,4 тис. га, у 2009 році — 270,2 тис. га, то 2018 року — 441,2 тис. га. Те саме можна сказати і про господарства, що спеціалізуються на вирощуванні органічної продукції: за останні 15 років їхня кількість збільшилася вдесятеро.

Більшість господарств, що виробляють органічну продукцію, розташовано в Київській (58), Одеській (38), Херсонській (38), Харківській (29) та Житомирській (27) областях. За площею сертифікованих сільськогосподарських угідь лідерами є Одеська (102,2 тис. га), Херсонська (75,9 тис. га), Дніпропетровська (37,7 тис. га) та Житомирська (31,6 тис. га) області.

«Традиційно всі ці роки склалося так, що в Південній Україні такі господарства вирощують органічні зернові, зернобобові й олійні культури. У Західній і Північній Україні — це виробництво грибів, ягід, плодів, горіхів», — зазначає Євген Милованов.

І все-таки в Україні ще недостатньо спеціалізуються на виробництві органічних плодів та ягід, віддаючи перевагу вирощуванню зернових культур.

«Попри те, що органічне виробництво є порівняно новим напрямом для України, за окремими групами культур вона посідає перші позиції як у Європі, так і світі загалом. Зокрема, їй належить 26% сертифікованих за органічними стандартами світових площ соняшнику, 49% — гречки, 43% — проса, 11% — спельти, 9% — ячменю, 8% — кукурудзи, понад 5% — пшениці та жита», — зазначає Ольга Ходаковська, завідувач відділу земельних відносин та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Нагадаємо, що Україна посідає перше місце у світі за площею сертифікованих за органічними стандартами соняшнику та гречки. Крім того, вона входить до першої десятки світових лідерів за площею органічних зернових (ячмінь, кукурудза, пшениця), а також овочів і бобових.

Проте, як зазначають фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», окрім звичних для нас товарів в органічному експорті є й такі «екзотичні» рослини, як бузина, чорниця, березовий сік, обліпиха, шипшина, ромашка, коріандр, різноманітні сухофрукти тощо.

До того ж, як зазначають у Мінагрополітики, на перспективу надалі щодо цієї продукції спостерігатиметься приріст 15% щорічно.

Справі збільшення обсягів виробництва, внутрішнього споживання й експорту органічної продукції значно сприятиме ухвалений у 2018 році спеціальний закон, яким закладена чимала фінансова підтримка з боку держави, починаючи з 1 січня 2019 року.