18 травня 2018, 13:40, Посівна

Якісний посів потребує комплексного підходу та врахування всіх факторів — агроном

У ході проведення «Дня Агротехнологій», на базі підприємства «Агро-Регіон», головний агроном компанії-господаря Юрій Лисак розповів виданню Traktorist.ua про нюанси вибору техніки, особливості передпосівного обробітку ґрунту та тенденції цьогорічної посівної в Україні.

«Ми вже відвикли від такої пізньої весни, яка цьогоріч стала справжнім викликом для всіх служб: вона була стрімка і вимагала виконати посів в дуже швидкі та оптимальні терміни. Ми багато займаємось кукурудзою, був пізній обробіток ґрунту і це все накладається весною і впливає на якість роботи», — розповідає Юрій Лисак.

Якість посіву на думку агронома залежить не тільки від сівалки, враховувати необхідно усі можливі фактори, в тому числі і людський.

На думку Юрія Лисака, якщо з осені якісно виорати, зробити культивацію та закрити вологу, то й посівна пройде краще.

«Швидкісний посів не дасть результатів, якщо оранка неякісна. Все треба враховувати. Обробіток ґрунту — важливий елемент в посіві», — каже агроном.

Після підготовки ґрунту, важливо звернути увагу на якість насіння, за словами агронома, навіть форма насіння впливає на посів. Окрім цього, через брак знать, у багатьох аграріїв виникають проблеми при роботі з сучасними сівалками оснащеними численними електроприводами.

«Часто виникає дуже велика проблема, адже ми не знаємо цю техніку.  У нас таке уявлення, якщо купити супер-класну сівалку, то це гарантує якісний посів, але це не так. По факту, в полі буває неякісний посів через людську недбалість», — підсумував Юрій Лисак.

До слова, як зазначив головний агроном «Агро-Реніону», весняна посівна на полях господарства добігає кінця, є вже перші сходи.

«Вже завтра, мабуть, закінчимо посів на Півночі. В Житомирі та Борисполі  посів закінчили вчора. Працюємо нон-стоп цього року, вже на сьогодні маємо сходи кукурудзи 4-5 листків», — додав Юрій Лисак.