17 травня 2018, 16:35, Добрива

Надвисокі ціни на добрива провокують виснаження вітчизняних ґрунтів — експерт

Про це у ході проведення міжнародної конференції Agri Invest Forum заявив Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради, повідомляє Latifundist.com.

«Фактично ми маємо 42% антидемпінгового мита на аміачну селітру проти росіян, до якої ще додається звичайне мито в районі 5%. Наша позиція полягає в дуже простих речах — ми вважаємо, що не повинні аграрії переплачувати за добрива. Ми повинні мати таку ж ціну на добрива як в тій же Росії, тому що ми з ними конкуруємо. Нашу продукцію ми ж не можемо продавати на внутрішньому ринку дорожче ніж ту, по чому нашу продукцію купують на експорт», — зазначив він.

Високі ціни на внутрішньому ринку призводять до того, що аграрії вносять добрив менше, ніж потрібно. Так, наприклад, ціни на карбамід та аміачну селітру на вітчизняному ринку перевищують світові на 30%.

«Ми насправді вносимо добрив менше, ніж потрібно, і наші ґрунти щороку втрачають близько 200 кг тих самих поживних речовин, які забезпечують родючість ґрунту. Тобто ми беремо в борг у майбутніх поколінь, тому що ми ці ґрунту виснажуємо», — підсумував Михайло Соколов.