16 травня 2018, 17:15, Добрива

Вітчизняні аграрії виступають проти заборони імпорту добрив з Росії

В рамках V Міжнародної конференції аграрних інвесторів Agri Invest Forum 2018 Всеукраїнська Аграрна Рада провела опитування серед учасників заходу на тему того, чи підтримують вони політику уряду, спрямовану на обмеження імпорту добрив з РФ, пише media.uagroup.ua.

В опитуванні взяли участь 450 представників аграрних підприємств, розташованих у різних регіонах України.

За результатами опитування, 78,9% аграріїв висловились проти введення антидемпінгових мит на російські добрива, і 79,2% не підтримали санкції на заборону імпорту всіх видів російських мінеральних добрив.

«Російські виробники покривають 21,8% внутрішнього споживання азотних добрив і 77,3% — фосфоровмісних добрив. Тому їх раптове зникнення з українського ринку викличе їх гострий дефіцит та різке зростання цін на мінеральні добрива на внутрішньому ринку. При цьому аграрії неодноразово зазначали, що через недостатню конкурентоспроможність вітчизняних хімічних заводів ціни на добрива на українському внутрішньому ринку вже сьогодні перевищують світові на 40-50%», — зазначається у повідомленні.

Вирішення даної проблеми 83,6% аграріїв вбачають у забезпеченні вітчизняних хімічних заводів власною сировинною базою. Зокрема, через будівництво заводів по виробництву мінеральних добрив з українського газового вугілля, або продаж ліцензій на видобування газу для виробництва мінеральних добрив.

У той же час 15,1% зазначили, що уряду варто взагалі відмінити усі мита та обмеження на імпорт добрив. І лише решта — 1,4% аграріїв виступили за продовження урядової політики з обмеження імпорту добрив.

«На мій погляд, вирішення ситуації, що склалась, дуже просте. Аграрії закликають владу дати хімікам у короткостроковій перспективі український газ за собівартістю. У довгостроковій перспективі стабілізації на українському ринку сприятиме будівництво, за прикладом Китаю, заводів синтез-газу, що використовують для виробництва азотних добрив газове вугілля, яке наявне в Україні у надлишку», — додав Михайло Соколов, заступик голови ВАР.