16 травня 2018, 14:35, ЗЗР

Американських фермерів закликають припинити використання фунгіцидів на основі боскаліду

Як зазначив Ніл Гудместад, професор патології рослин в Університеті штату Північна Дакота, при дослідженні 1390 фітопатогенів, виділених з зараженої картоплі в 11 штатах в період між 2010 і 2008 роками, близько 97% показали деяку форму опору карбоксамідам, пише news.agropages.com.

Професор Гудместад закликав фермерів припинити використання фунгіцидів на основі боскаліду, аби цим самим обмежити розвиток опору фітопатогенів.

«Існує п'ять мутацій, які можуть викликати резистентність до боскаліду», — зазначив вчений, додавши, що не всі ці мутації обов'язково стосуються інших карбоксамідів.

За словами Вікрама Бішта, канадського фахівця з картоплі і садівництва, проблема ще не настільки серйозна, оскільки фунгіциди на основі боскаліду у порівнянні з США в Канаді не так популярні.

Зазвичай канадські картоплярі обирають препарати на основі манкоцеб або хлороталоніла для боротьби, переважно, з пізнім фітофторозом. Проте, повітряне переміщення резистентних збудників небезпечної хвороби все ж викликають побоювання.

До цього, Гудместад і Бішт уже проводили спільні дослідження, намагаючись кількісно визначити резистентність до боскалідну у Манітобі (Північна Дакота, США). Під час дослідженні 200 зразків вчені виявили, що половина з них як і раніше чутлива до фунгіцидів, проте стійкість інших зразків не може бути приводом для оптимізму. Крім цього, зразки фітопатогенів, отримані з картоплі по обидва боки кордону, показали мутації, що обмежують вразливість до іншого фунгіциду — азоксистробіну.