16 травня 2018, 09:30, Урожай

Урожай ягід і фруктів може перевищити минулорічний на 10-30% — прогноз

Про це заявив Дмитро Крошка, голова Асоціації «Укрсадпром», повідомляє ukrinform.ua.

«У разі сприятливих погодних умов валовий збір плодово-ягідних культур буде більшим, ніж у 2017 році, на 10-30%. Погодні умови — основний фактор ризику для урожайності, тому наразі прогнози обережні», — зазначив Дмитро Крошка.

За його словами, різке потепління спричинило швидке цвітіння культур: 5-10 днів замість нормативних 2-3 тижнів, а перепади температур загрожують посухою та градом.

Голова Асоціації «Укрсадпром»,  зауважив, що у вегетаційний період плодово-ягідні культури отримують удвічі менше вологи за потребу, що вплине на майбутній урожай. Експерт повідомив, що в Україні лише 15% господарств мають зрошувальні системи.

За словами Ліліани Дмітрієвої, директора розплідника «Бруснява» лідерами серед фруктів і ягід, які вирощують в нашій країні, є чорна смородина, суниця, малина, лохина, обліпиха та жимолость.

За її словами, на формування цін вплинуть подорожчання добрив та засобів захисту рослин, збільшення відрахувань до бюджету у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати та інші чинники.