12 травня 2018, 09:00, Україна

Україна стрімко втрачає родючі землі — експерт

Про це розповів Михайло Амосов, експерт з питань охорони навколишнього середовища ГО «Екодія», пише expres.ua.

Зазначається, що ґрунти втрачають свої корисні властивості, зокрема, родючості, по всій Україні.

«Причиною непомірних втрат є наше недбальство й споживацьке ставлення. У гонитві за високими врожаями ми у великих кількостях застосовуємо мінеральні добрива, ґрунт насичується важкими металами, бідніє. Щоби забезпечити необхідний обмін речовин в ґрунті, слід висаджувати почергово різні культури (пшениця, ячмінь, жито, соняшник, соя), тоді не доведеться застосовувати мінеральні добрива», — зазначив експерт.

На характеристики ґрунту впливають і зміни клімату.

«Через збільшення сили вітрів відбувається видування поживних речовин (дефляція). Найбільше через це потерпають землі Запорізької та Кіровоградської областей. Через нестачу опадів ґрунт стає сухим, а коли зазнає негативного впливу через різкі перепади температур повітря (високі показники вдень і дуже низькі – вночі), він розпорошується на дрібні частки. А тоді вітер здіймає їх і переносить на сотні кілометрів. Негативним чинником є і той факт, що на тлі нестачі опадів розвинулась тенденція випадіння місячної норми за 2-3 дні. Такі потужні зливові дощі зумовлюють водну ерозію», — додає Михайло Амосов.

За його словами, ґрунт не може вбирати воду так швидко, як пісок, потоки й захоплюють величезні його шари й змивають в яри, балки та схили, через вимоїни страждають поля.

При цьому, аби вберегти ґрунт, фахівці радять висаджувати лісосмуги, вони утримуватимуть вологу й оберігатимуть від вітрів. А на схилових ґрунтах потрібно відмовитись від типової оранки, аби вода їх не змивала, натомість використовувати ці території під сади чи пасовища.

Також повідомляється, що майже 33% ґрунту в світі втратили свої властивості та родючість через такі шкідливі фактори, як ерозії, засолення, вимивання органічних речовин, підкислення, забруднення. При цьому на створення природою одного сантиметра верхнього шару ґрунту потрібно близько тисячі років. Такі дані оприлюднили фахівці Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.