13 травня 2018, 11:35, Урожай

Нут може стати перспективною культурою у нішевому сегменті виробництва

У той час як під зернобобові в цілому використовується 2,5-3% відсотка сільгоспземель, нутом засіваються лише 0,5%. Причому більшість нутових посівів розташовані в центральній частині України, тоді як за кліматичними умовами йому б більше підійшов південь країни, пише pro-consulting.ua.

В основному нутом в Україні займаються фермерські господарства, більше половини яких розпоряджаються землею площею від 100 до 1 тис. га. Деяким з них вдається отримувати непогані врожаї. Якщо середня врожайність нуту по країні 0,92 т/га, то у фермерів вона 20,7% більше — 1,11 т/га, а в деяких господарствах домагаються врожайності до 2,5 т/га.

Тим часом, нут гідний більшої уваги українських агровиробників. Він може використовуватися в харчовій промисловості і для відгодівлі худоби. В арабських країнах щорічно споживається до 35 кг нуту на людину, а в Центральній Азії і Південній Європі цей показник сягає 30 кг. Міграційні потоки на європейський континент сприяють більш широкому поширенню традиції приготування їжі з цієї бобової культури, а значить і розширенню ринку її збуту.

Поява насіння нової селекції та вдосконалення технологій вирощування, сприяє отраманню хороших врожаї нуту, що при високій ціні на ринку робить цю культуру високоприбутковою для українських аграріїв.

Окрім цього, завдяки розробленої профільною зернобобовою Асоціацією України програми розвитку нуту, сочевиці, квасолі на 2015-2020 роки, передбачається підсумкове збільшення нутових посівів більш ніж в три рази.

Аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план сучасного господарства по вирощуванню нуту на площі 200 га. Загальна вартість проекту становить 430 тис. євро.

Виробничий комплекс підприємства також включає в себе:

  • зерносховище площею 400 м2, що дозволяє розмістити 550 тонн бобових шаром товщиною до 1,5 метрів;
  • гараж на 200 м2, де будуть зберігатися техніка та обладнання, ПММ та запчастини;
  • склади загальною площею до 50 м2 для матеріалів і комплектуючих;
  • резервуари для зрідженого газу (10 м3) і палива (до 10 тонн).

Дане агрогосподарство, згідно з розрахунками бізнес-плану, зможе поставляти на реалізацію до 400 тонн нуту щорічно і мати річний виторг 300 тис. євро. Вкладені в проект кошти окупляться, з урахуванням дисконту, вже менш ніж через два роки (21 місяць).

Реалізація даного бізнес-плану по вирощуванню нуту дозволить вивести в поки ще вільну ринкову нішу сучасне високоприбуткове підприємство.