12 травня 2018, 12:20, Добрива

Бразильські фермери масово переходять на зелені добрива

Останнім часом все більше бразильських аграріїв вирішують перейти на методи біологічної фіксації азоту (далі — БФА), при якому азот витягується прямо з атмосфери, а не з внесених в землю добрив, пише fertilizerdaily.ru.

БФА, або зелене добриво — це використання в сівозміні культур-сидератів, здатних самостійно витягувати необхідний азот з атмосфери, і насичувати ним ґрунт.

«Останні дослідження в сільському господарстві Бразилії показують, що понад 76% від усього азоту в зернових і злакових врожаї доводиться на БФА, і лише близько 20% витягується з синтетичних азотовмісних добрив. Використання БФА через вирощування бобових знайшло широке застосування в бразильському сільському господарстві, особливо в центрально-західній частині країни», — розповів Сегундо Уркіага, провідний науковий співробітник з Центру сільськогосподарських досліджень Бразилії.

Серед бобових бразильські фермери найчастіше використовують Canavalia ensiformis і Mucuna pruriens — обидві ці культури ефективно насичують ґрунт необхідними для вирощування основних культур нутрієнтами. Такий підхід також значно знижує необхідність в застосуванні хімічних добрив.

І хоча повністю відмовитися від хімічних добрив поки немає можливості, масовий перехід бразильських сільгоспвиробників на БФА методи дозволяє істотно скоротити кількість викидів в атмосферу парникових газів. Зазначається, що у планах уряду Бразилії до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 43%.